Terveysvaikutuksia

Nokkonen edistää elimistön toimintaa.

Nokkonen on tehoyrtti. Se saa kehon toimimaan ja pitää mielen virkeänä.

Antioksidanttien riittävä saanti ylläpitää fyysistä ja psyykkistä kuntoa. Antioksidanteilla on myös suoravaikutus aivojen säätelemään tasapainoon ja motoriikkaan.

Nokkosen sisältämä ARGINIINI on välttämätön lihasenergiaa tuottavien yhdisteiden, kuten kreatiinifosfaatin valmistuksessa. Arginiini kuljettaa ja varastoi typpeä lihaskudoksessa sekä lisää kasvuhormonin vapautumista. Arginiini edistää kollageenisynteesiä ja nopeuttaa kudosvaurioiden paranemista ja palautumista esimerkiksi fyysisen urheilusuorituksen jälkeen. Arginiini suojaa kateenkorvaa surkastumiselta ja stimuloi T-lymfosyyttien toimintaa. Nokkonen ylläpitää lihaskuntoa!

TRYPTOFAANI on yksi kahdeksasta ihmiselle välttämättömästä aminohaposta, jota elimistö ei itse pysty tuottamaan. Tryptofaani on valkuaisainesynteesin tärkein aminohappo, jota tarvitaan lihaksiston kannalta tärkeän proteiinin rakennusaineena.

Nokkonen sisältää pinaattiin verrattuna kolminkertaisen määrän rautaa. Nokkonen nostaa hemoglobinia ja varastoraudan määrää.

Nokkonen sisältää runsaasti antioksidantteja, jotka ehkäisevät sydänsairauksia ja edistävät mielenterveyttä.

Tutustu nokkosen ravintosisältöön!

Nokkonen on erinomainen ravintolisä, koska siinä on runsaasti, monipuolisesti ja tasapainoisesti elimistölle tärkeitä ravintoaineita. Nokkonen edistää ruoasta saatujen ravinteiden imeytymistä. Jos jotain ravintoainetta ei saa riittävästi, voi saantia varmistaa syömällä nokkosta.

Nokkosessa on runsaasti elimistölle tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita. Tässä tehoyrtissä on huomattavan paljon luustoa vahvistavaa kalsiumia, niveliä notkistavaa piitä sekä aineenvaihduntaa vilkastuttavaa magnesiumia.

Tutkimustietoa

Aminohapot suojaavat ja korjaavat elimistöä

GLUTAMIINI suojaa maksaa, koska se neutralisoi useita maksaa vahingoittavia yhdisteitä sekä aineenvaihdunnan sivutuotteita ja hormonijäämiä. Antioksidanttivaikutuksensa ansiosta glutamiini pystyy estämään LDL-kolesterolin hapettumista. LDL-kolesteroli on merkittävä sydäntaudin riskitekijä.

GLYSIINI on yksi tärkeimpiä aivojen hermovälitystä hillitseviä aineita. Glysiinillä on mieltä rauhoittava vaikutus. Glysiini nopeuttaa haavojen ja kudosvaurioiden paranemista sekä korjaa lihasvaurioita. Glysiinin on osoitettu neutralisoivan vatsan liiallista happamuutta.

HISTIDIINI lisää nivelten voimaa ja liikkuvuutta. Histidiinillä on myös tulehdusta ehkäisevä ominaisuus. Lisäksi se sitoutuu raskasmetalleihin helpottaen niiden poistumista kehosta.

PROLIINI korjaa niveliä ja parantaa kudoksia. Proliini on nivelkalvojen kollageenirakenteen runsaimpia rakenneosia. Proliini on tärkeä tekijä erilaisten vammojen, haavaumien, palovammojen ja kudosvaurioiden paranemisessa.

METIONIINI muodostaa kollageenia ja karnitiinia. Metioniini suojaa maksaa ja vilkastuttaa sen toimintaa. Metioniinia tasaa hormoneja muun muassa liiallisen estrogeenin poistumista kehosta. Metioniinilla on allergioita ehkäisevä vaikutus. Se lieventää sekä ruokaperäisten että hengitystieallergioiden reaktioiden voimakkuutta.

LYSIINI suojaa valtimon seinämien kudoksia, estää valtimoiden vaurioitumista sekä nopeuttaa vaurioiden parantumista. Lysiinillä on voimakas sydäntä ja verisuonia vahvistava vaikutus.

Nokkosen vaikutus mielialaan

Nokkosen sisältämistä aminohapoista TRYPTOFAANI, TYROSIINI ja METIONIINI ovat merkittävimpiä mielialan ylläpitäjiä ja korjaajia.

TRYPTOFAANI on melatoniinin ja serotoniinin esiaste. Tryptofaanilla on aminohappohapoista suurin merkitys aivojen toimintaan ja mielialaan. Elimistö ei itse pysty tuottamaan tätä aminohappoa.

Tryptofaanista muodostuu elimistössä hermoston välittäjäainetta, serotoniinia, joka säätelee mielialaa, unta ja ruokahalua.

Tyrosiini on mielialaa kohottavan dopamiinin lähtöaine. Dopamiinin lisäksi tyrosiini muuttuu myös aivoja stimuloivaksi noradrenaliiniksi, joka lisää henkistä vireyttä.

Dopamiinin ja stressiä säätelevien hormonien, kuten adrenaliinin tasot laskevat stressaavissa tilanteissa. Tyrosiinia tarvitaan näiden yhdisteiden valmistamisessa. Sellaisenaan ne voivat nostaa kehon stressinsietokykyä.

Tyrosiinia tarvitaan kilpirauhashormonien valmistamisessa, siksi siitä voi olla apua kilpirauhasen vajaatoiminnassa.

METIONIINI alhainen taso hidastaa maksan toimintaa. Erilaiset psyykkiset sairaudet ja häiriöt, kuten skitsofrenia tai masennus, ovat usein yhteydessä hidastuneeseen maksan toimintaan sekä liialliseen histamiinin määrään.

Nokkostuotteet urheilijoille ja kuntoilijoilleMiksi nokkonen on tärkeä aktiiviliikkujalle?

Nokkosen sisältämät aminohapot suojaavat ja korjaavat elimistöä. Arginiini on välttämätön lihasenergiaa tuottavien yhdisteiden valmistuksessa. Arginiini kuljettaa ja varastoi typpeä lihaskudoksessa sekä lisää kasvuhormonin vapautumista. Arginiini myös nopeuttaa kudosvaurioiden paranemista ja palautumista urheilusuorituksen jälkeen. Tryptofaani on ihmiselle välttämätön aminohappo. Tryptofaania ei pysty elimistö itse tuottamaan. Tryptofaani on valkuaisainesynteesin tärkein aminohappo, jota tarvitaan lihaksiston kannalta tärkeän proteiinin rakennusaineena.

Ärmätin nokkostuotteita tutkitaan ja testataan Oulun yliopiston, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) sekä Allergialiiton kanssa. Yhteistyökumppaneina on myös oppilaitoksia.

Terveysvaikutuksista kertyy koko ajan uutta tietoa. Osuuskunta Ärmätti osallistuu aktiivisesti tutkimushankkeisiin. Hankkeissa selvitetään muun muassa nokkosessa olevia laihduttavia ominaisuuksia.

Nokkosen C-vitamiinipitoisuus on kolminkertainen appelsiiniin verrattuna ja kalsiumpitoisuus nelinkertainen maitoon verrattuna. (THL-ravitsemusyksikkö-finelli.fi, yrttitarha.fi).Antioksidanttien riittävä saanti ylläpitää fyysistä ja psyykkistä kuntoa. Antioksidanteilla on myös suoravaikutus aivojen säätelemään tasapainoon ja motoriikkaan. Nokkonen on erinomainen ravintolisä, koska siinä on runsaasti, monipuolisesti ja tasapainoisesti elimistölle tärkeitä ravintoaineita. Nokkonen edistää ruoasta saatujen ravinteiden imeytymistä. Jos jotain ravintoainetta ei saa riittävästi, voi saantia varmistaa syömällä nokkosta.